3/25/2011 Népszabadság

Fischer Ádám: Vetettem, de nem arathattam

Péter Hamvay

Fischer Ádám a Facebookhoz hasonló angol nyelvu információs portált indít, melyen elsosorban a rasszizmus ellen harcoló muvészek számára akar nyilvánosságot teremteni, a gondolatok cseréjére.

Fischer Ádám: Vetettem, de nem arathattam
Fischer Ádám a Facebookhoz hasonló angol nyelvu információs portált indít, melyen elsosorban a rasszizmus ellen harcoló muvészek számára akar nyilvánosságot teremteni, a gondolatok cseréjére.

2011. március 25., 06:31

A világhíru karmester a Magyar Helsinki Bizottságban beszélt terveirol. Nemrégiben Brüsszelben az Európai Bizottságnak a diszkrimináció és a rasszizmus ellen nyújtott be indítványt, s most reagált azokra a vádakra, miszerint nem helyes, ha magyar értelmiségiek külföldön fejtik ki negatív véleményüket hazánkról. A karmester hangsúlyozta, a magyarországi rasszizmusról nem csupán magánvéleményét közölte az Európai Bizottsággal, hanem a Magyar Helsinki Bizottság álláspontját is. "Nem csupán a magyar helyzetre reagálunk, jövore, a dán elnökég idején a muzulmánok elleni ottani atrocitásokról fogunk beszélni" - hangsúlyozta a muvész. Fischer Ádám reagált Bayer Zsoltnak a Magyra Hírlapban megjelent Schiff Andrást támadó cikkére is.

Szerinte felháborító a Fidesz-vezetés kettos kommunikációja a publicista muködésével kapcsolatban. Míg külföldi partnereiknek értésére adják, mennyire viszolyognak Bayertol, idehaza nem ezt mondják ki, sot kitüntetik. "Arra az eloítéletre erosít rá mindez, hogy Magyarországon nincs tömegbázisa egy konzervatív néppártnak, ezért kell nyitva maradnia a Fidesznek a vállalhatatlan szélsoségek felé." Bayer megturése tehát egy racionális, taktikai érdekek által vezérelt politikai húzás Fischer szerint. "A mi feladatunk egy olyan társadalmi hangulat kialakítása lenne, mely ezt a politikát nem fogadja el. Ha egy politika a politikusok számára már nem kifizetodo, azonnal abbahagyják" - vélekedett a muvész.

Fischer Ádám zenei terveirol elmondta, találkozott Káel Csabával, a Müpa új igazgatójával, aki biztosította róla, hogy az intézmény folytatni szeretné a Wagner Napokat, bár vannak még finanszírozási kérdojelek. Az Operaházból való szeptemberi távozásáról elmondta: "Nem személyes jelleguek voltak Gyoriványi-Ráth Györggyel a vitáink, inkább filozófiaiak. Amit én elkezdtem, az több év múlva érett volna be, számtalan folyamat indítottam el, ami törvényszeruen megszakadt az új vezeto belépésével, hiszen tole azt várta a politika, hogy gyors eredményeket mutasson fel. Úgy érzem magam, mint aki vetett, de nem aratott" - hangsúlyozta a karmester. Szerinte nem áll meg az a vád, miszerint a Bolygó Hollandi címu opera nem volt elokészítve.

Mint emlékezetes, az opera bemutatóját szereposztási és finanszírozási elokészítetlenségre hivatkozva törölte az Operaház vezetése a vezeto karmesteri státuszáról való lemondás után. Hogy tole mit várt a politika? "Világszínvonalat, de megelégedett volna azzal is, ha azt mondom, hogy már elértük." Szerinte a társulati és a repertoár rendszer foglya ma is az Operaház, holott a zenei világ évszázadok óta globális, aki itthon ragad, lemarad - vélekedett a muvész, hozzátéve: az Operaháznak be kell kapcsolódni ebbe a nemzetközi áramlásba.
Kérdésünkre, hogy fellép-e az Operaházban, azt válaszolta, a közeljövoben nem. A miértre úgy fogalmazott: "Lehet, hogy önzo szempont, de azt a kevés alkalmat, amikor idehaza lépek fel, inkább a sokkal jobb, modernebb akusztikájú Müpában töltöm, ahol jobban átjön az általam megfogalmazott muvészi üzenet."